About the author : PizzaAYO
Pizza reprezinta un fel de mâncare foarte popular ce se presupune că este originar din Italia.
Provenind din cuvantul latin Pissa – care inseamna paine plata, pizza este o bucata de aluat, plata, de obicei rotunda, acoperita cu sos de rosii, diverse tipuri de branza si alte toppinguri si coapta in cuptor de lemne.
Desi este un fel de mancare foarte popular in Italia, fiind un element puternic din cultura gastronomia italieneasca, pizza nu este originara din Italia.
Preparate asemanatoare se consumau in Imperiul Persan, Babilon si Egiptul Antic. In Grecia Antica se consuma un fel de paine rotunda si plata, peste care se adaugau diverse condimente si ingrediente.
Practic nu se stie exact cine a inventat acest fel de mancare delicios iar asocierea cu Italia se datoreaza primei mentionari intr-un text latin din anul 997, descoperit intr-un orasel din sudul Italiei, conform caruia un lucrator dintr-o ferma trebuia sa duca episcopului “duodecim pizze” (douăzeci de pizze).
Pizza Margherita
Pizza Margherita este cea mai populara pizza de pe planeta si are o legenda pe masura. Se spune ca in anul 1889 bucatarul Raffaele Esposito a fost chemat de catre cuplul regal aflat in vizita la Napoli, sa le prepare un fel de mancare simplu si rapid iar acesta a preparat pizza Margherita denumita astfel dupa numele reginei si avand doar 3 ingrediente care semnificau unirea Italiei : mozzarella – alb, sos de rosii – rosu si busuioc – verde. Regina a fost atat de impresionata de gustul savuros incat a scris un bilet de multumire pt Esposito, care se regaseste si astazi in pizzeria Brandi din Napoli.
Indiferent de provenienta ei, pizza face parte din cultura Italiei si cel mai mult se identifica cu Napoli. Pizza moderna a aparut in Napoli in secolul XVIII si se vindea din standuri in aer liber si din brutarii de pizza.
In 2009 Uniunea Europeana a declarat Pizza Napoli drept specialitate traditionala garantata iar in 2007 aceasta a primit de la Unesco catalogarea de patrimoniu cultural imaterial.
Asociaţia Pizzei Napolitane Veridice are reguli foarte stricte în ceea ce priveşte pregătirea unei pizza autentic napolitane.
Pizza trebuie coaptă într-un cuptor cu lemne boltit, aluatul trebuie frământat şi aplatizat manual, fără folosirea unor instrumente (din aceasta cauză pizzaioli pregătesc pizza rulând-o cu degetele în aer). În plus, diametrul pizzei nu trebuie să depăşească 35 de centimetri, respectiv aluatul nu poate fi mai gros de 1/3 cm în mijloc.
Există o mulţime de reţete de pizza, atat clasice cat si diverse combinatii inovative cum ar fi pizza cu ciocolata sau pizza cu dovleac.